I böckerna om Ture Sventon så talar Herr Omar ofta om maträtten Chepchouka: "en lätt men samtidigt närande grönsaksrätt som särskilt lämpar sig heta dagar då ökenvinden blåser, och det gör den nästan alltid." Tydligen finns en tunisisk rätt som heter Chakchouka, som mycket riktigt är en grönsaksrätt som dessutom innehåller ägg. När jag var liten, och nyss hade läst böckerna om Ture Sventon så kallade vi alla grönsaksrätter hemma för Chepchouka. Här kommer den grönsaksrätten jag gör oftast nuförtiden, och som blir en utmärkt LCHF-rätt när man äter den med ägg till!

För två personer:
Champinjoner (ca 200 g)
Zucchini (ca 200 g)
Paprika (ca 150 g)
Smör (ca 75 g)
En liten klick crème fraishe (ca 30 g)
Lite tomatpuré (ca 10 g)
Grönsaksbuljong
Kryddor efter tycke och smak. Jag brukar göra antingen med massa örtkryddor, eller vitlök, chili, spiskummin, paprikapulver etc.
1-2 ägg till per person
Hacka grönsakerna och stek med smör, buljong och kryddor. När grönsakerna har blivit mjuka så ha på crème fraishe och tomatpuré. Koka ägg undertiden och ät grönsaksgrytan med kalla ägghalvor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar